Projecten 2008/2009

 


Stichting Agnes van Leeuwenbergh
In dit jaar steunde Zontaclub ’t Gooi “huize Agnes” te Utrecht. De stichting helpt vrouwen en hun kinderen die zonder geldige verblijfspapieren in Nederland wonen.
Op straat wonen is voor vrouwen en kinderen erg onveilig. Huize Agnes biedt deze kwetsbare vrouwen een veilig onderkomen. Een half jaar kunnen de vrouwen wonen in het huis, zij krijgen de rust om na te denken over hun toekomst. Op deze manier hebben ze een kans op een beter perspectief.

Op 8 maart, internationale vrouwendag, overhandigde Zontaclub ’t Gooi een bedrag aan Henny Nagel, initiatiefneemster van de stichting Agnes van Leeuwenbergh. Het bedrag wordt besteed aan een welverdiende vakantie voor de vrouwen en kinderen.

Voor meer informatie raadpleeg de website www.agnesvanleeuwenbergh.nl


 

Association for Small African Projects-ASAP
In januari 2008 reisden 3 leden van Zontaclub 't Gooi naar het dorpje Nefrelaye in Burkina Faso. Een van de dorpen waar de door stichting ASAP actief is. Al in 2006 werd in dit dorp een "Maison de la femme" met hulp van zontaclub 't Gooi gebouwd. Het gebouw biedt de vrouwen van het dorp de mogelijkheid om samen te komen en vorm te geven aan een vrouwenassociatie.
Tevens is het Maison de la Femme een plek waar kinderen inentingen krijgen en zwangere vrouwen begeleid worden. Wanneer de verpleegkundigen komen in het dorp ontstaan er lange rijen wachtenden. Zij moeten wachten in de volle zon, daarom was een overkapping voor het maison de la femme noodzakelijk. 
De reis was bedoeld om de vrouwen uit het dorp te ontmoeten. Met de kinderen en vrouwen is geschilderd op katoenen doek, onder leiding van Ella Steenmeijer, beeldend kunstenaar. De resultaten zijn ingelijst in echte burkanese lijsten. Terug in Nederland werden de schilderijen verkocht, met de opbrengst werd de overkapping gefinancierd. Omdat Wilde Ganzen het bedrag nog een keer verdubbelde was de 2450 euro snel bij elkaar.  Er werd zelfs meer opgehaald dan nodig was, n.l. 1475 euro. Dit bedrag is gegeven aan het klamboe project van de stichting ASAP.


Voor meer informatie over ASAP
www.asap-foundation.org
voor meer informatie over Wilde Ganzen www.wildeganzen.nl

ASAP muziekinstrument voor school in dorp Burkina Faso
Evelien Bouwmeester, docent viool  verbonden aan de muziekschool te Amersfoort, houdt jaarlijks een tuinfeest. De leerlingen van Evelien, van groot tot klein, spelen prachting op hun viool. Tijdens dit bijzondere feest wordt altijd een bedrag voor een goed doel bijeengebracht. In 2008 was het bedrag bestemd voor muziek instrumenten voor een school in Burkina Faso. Kinderen in dit arme land krijgen op deze manier de mogelijkheid om zelf muziek te maken.